Sunday, September 02, 2018

Една цензурирана снимка, един цензуриран текст и т.н.

Отново се деактивирах от Фейсбук, защото вече става невъзможно да бъдеш ироничен и саркастичен без някой да се почувства обиден. Този път поводът беше снимка в която една жена на плажа ходеше с една цица извън горнището на банския си, докато до нея вървеше приятелката й без да й каже да си я прибере.  Бяхме впечатлени от липсата на женска солидарност. Наблюдавахме сцената в продължение на поне 5 минути. Двете си говореха и едната си вървеше по плажа в безумен вид. Беше доста СМЕШНО. Наблюдаващите не бяхме нито прости, нито глупави, нито фашизирани, нито неадекватни, нито живеещи само в една държава и познаващи само едно общество. Две приятелки и един приятел, космополитни българи с добро възпитание и обноски. Хора, които не се подиграват на никого - освен ако не е наистина СМЕШНО. А понякога наистина е СМЕШНО. И понеже отдавна не сме в училище, а сме възрастни хора, можем да си позволим да упражним критичното си мислене и в посока сарказъм и ирония.

Жената изглеждаше безумно. Можеше да бъде и потресаващ мъж на който един тестис му виси от плувките, но беше жена. Да, не беше млада и не беше красива. В текста ми към снимката и за секунда не ставаше дума за нейното тяло извън надписа "Мис Кабакум, Моноцица". Не съм коментирала увисналите й гърди, нито тялото й. Дори не написах, че малко приличаше на Цецка Цачева. Коментирах висящата й извън банския гърда и невъзмутимата й "приятелка".

Качвала съм снимки и на мъже с огромни шкембета и нелепи татуировки. Подобни снимки се качват повсеместно. И за съжаление те предизвикват реакции основно в хората, които се привиждат в сниманите - те се опитват да упражняват натиск и цензура. Когато се упражнява натиск за да бъдат цензурирани толкова безобидни неща, защото хората са станали масово крехки, свръчувствителни и свръхраними, това няма да доведе до нищо добро. Децата, които растат в подобно парниково възпитание ще са негодни да се борят в един свят все пак населен от дефектни човешки същества с противоречиви емоции и мисли. Агресията, адреналина и черния хумор никога няма да могат да бъдат изтрити като човешки прояви, а и винаги ще има хора, които ще вървят пред другите по различни показатели. Освен ако не започнат да ни дрогират за равенство ;)

А желанието да бъдат запушвани усти, защото някой се чувства обиден е признак на слабост, въпреки, че все пак аз се подчиних и това доведе до махането на снимката, както и до поредното ми излизане от фейсбук. Досадата от отвратените и наранените е наистина досадна. Битката за свободата на изразяване и свободата на словото тепърва явно предстои, защото се опитват да ни върнат назад. Все по-комунизирани хора настояват отново за тотално равенство. Няма да стане. И налагането на цензура в името на това имагинерно равенство отново няма да доведе до нищо добро. Политическата коректност докара фашизма обратно в Европа, а после крещят "Фашизъм!". Тя е отворила широко врати и за комунизма, но комунизмът е окей, защото най-горещите привърженици на политкоректността всъщност са силно леви. Снощи се самоцензурирах. Преди месец пък ме цензурираха. И така капка по капка цензурата расте. 

Ето какво бях написала по повод злощастната снимка. И никога не забравяйте, че всяко действие води до противодействие. 

Налага се да уточня - аз не съм написала нищо обидно срещу тази жена. Използвала съм ирония и сарказъм, но в рамките на "приетото". "Приетото" е в кавички, защото понякога е въпрос на интелигентност и способност на критическо мислене, което излиза извън рамките на политическата коректност. 

Изтрих коментарите с повръщане и ТОВА нещо поради преминаване на тънката червена нишка, която някои превръщат във въже, а други нямат идея къде е. 

Качването на подобна снимка е акт на провокация. Това, че гърдите на тази жена са увиснали или че тя не е млада и със стегнато тяло не е повод за коментар. Да, всички сме красиви колкото и на нищо да не приличаме, и имаме право да коментираме с ирония и сарказъм когато някой наистина провокира чувството ни за гротескност.
Обясних защо изтрих няколко коментара, обяснявам и защо съм качила тази снимка. Както казват американците, Fuckin' sue me.