Tuesday, August 21, 2018

Художничката Сирма Сарафова - свободата е талант и обратнотоГледайте от 5:22 мин. интервюто със Сирма Сарафова. 


В този епизод от авторското ми предаване по Bulgaria on air отпреди 2 години гостува една много интересна художничка - Сирма Сарафова. Тя е свободен и открит човек, рядко срещан по тези земи. Сподели през смях, че е рисувала и картини с "трудов възход" за да може да се блендне, слее с конюнктурата. Чувството й за хумор със сигурност я е спасило от много неща, едно от които е амбиция на всяка цена. 

Г-жа Сарафова има непоносим за соца стил и не е искала да подскача по правилата, съответно са й отказали 3 пъти да стане член на Съюза на художниците. Една от привилегиите за членовете на съюза е била художническа резиденция в ателието в Париж за което г-жа Сарафова споменава в края на интервюто. То е организирано от баща ми Дико Фучеджиев като културно аташе по това време и с помощта на българската държава. Съществува и досега.

Разговорът е открит и лек защото Сирма Сарафова е един от все по-рядко срещащите се в България хора с класа. Вижте предстоящата й изложба в галерия "Кредо Бонум", която се открива на 30 АВГУСТ 2018 г.  Г-жа Сарафова ме изненада споделяйки ми, че в изложбата й има и произведение вдъхновено от първата книга на "Сексът и комунизмът". Не това е причината да препоръчвам изкуството й, а талантът и различното й светоусещане - непринудено-свободно по начин, който рядко се среща и досега. Изложбата 

Благодаря на изкуствоведката и галеристка Мария Василева (галерия "Структура"), която обърна вниманието ми към историята на тази толкова интересна и талантлива жена, останала широко непозната като художник заради непригодността й към времето на соца.

В това предаване можете да видите и интервю с Нешка Робева. Също интересна фигура в контекста на свободата, амбициите и таланта.